Hypertrofisch cardiomyopathie


De verlamming van de achterpoten van katten heeft vaak als oorzaak trombose. Trombose is het gevolg van hartfalen. Meestal is de aandoening Hypertrofische Cardiomyopathie de boosdoener bij katten met trombose.

Hypertrofische Cardiomyopathie
Hypertrofische Cardiomyopathie is een erfelijke aandoening waarbij de hartspier erg gaat verdikken. De spier is dan zo verdikt dat de functie van het hart vermindert en het hart niet meer voldoende bloed in het lichaam kan stuwen. Als gevolg hiervan kunnen er bloedklonters ontstaan.

Symptomen van deze ziekte zijn kortademigheid, hartruis en een snelle (vaak onregelmatige) hartslag. Daarnaast kunnen er bloedklonters optreden en dus trombose.

Trombose
Trombose is niet meer dan het ontstaan van spontane bloedstolsels in de bloedbaan van de kat. Het kan op meerdere plekken voorkomen. Bijvoorbeeld in de venen (de bloedafvoerende bloedvaten) of in de slagader. Deze laatste heeft vaak ernstige gevolgen, zoals verlamming of hersenbeschadiging.

Oorzaak
De oorzaak van trombose is een hartprobleem. Door de verminderde werking van het hart kunnen er spontaan bloedstolsels in de bloedbaan ontstaan. Bij katten zitten deze stolsels vaak op de splitsing van de aorta naar de achterpoten. Hierdoor treedt dan ook de verlamming aan de achterpoten op.

Symptomen
Naast dat de achterpoten verlamd zijn, zijn de katten vaak ook onrustig en hebben pijn. Deze pijn komt door het afsterven van het weefsel van de achterpoten. Hierbij komen dan stoffen vrij die de pijn veroorzaken. De voetzooltjes en randen van de nagels kunnen blauw worden door de verminderde bloedtoevoer.

Wanneer een kat een bloedstolsel heeft, zullen de poten eerst hard en stijf worden, waarna ze verlamd raken en uiteindelijk koud worden doordat de doorbloeding verminderd. De pols in de liesslagaderen is meestal ook afwezig.

Doordat het hart de onderliggende oorzaak is, gaan de katten sneller en oppervlakkiger ademen. Ze zijn benauwd en gaan hierdoor klaaglijk miauwen.

Diagnose
De diagnose kan gesteld worden door naar de symptomen te kijken. Er kan een echo gemaakt worden, waarop te zien is dat de pols afwezig is in de liesslagaderen. Daarnaast dient een echo van het hart gemaakt te worden, aangezien dat de achterliggende oorzaak is. Hierop kunnen de afwijkingen aan het hart bepaald worden en vaak is ook te zien waar het stolsel zicht bevindt.

Behandeling
Het hartprobleem dient aangepakt te worden. In de meeste gevallen zal dit gebeuren door middel van het geven van hartmedicatie. Daarnaast kunnen anti-stollingsmiddelen gegeven worden, om vorming van meer bloedstolsels te voorkomen en de groei van de bestaande bloedstolsel te remmen. Belangrijk is ook om pijnstillers te geven, zodat de kat geen pijn meer heeft en het systeem daarmee niet belast wordt.

Prognose
De meeste katten, waarbij beide achterpoten al helemaal verlamd en koud zijn, overleven het niet. Bij een deel waar de behandeling op tijd start is nog kans op genezing. Het lichaam pakt, na het toedienen van de medicatie, het bloedstolsel zelf aan. Waardoor de bloedtoevoer in de achterpoten weer op gang kan komen. Echter, de kans dat de kat na een verlamming als gevolg van trombose nog lang zal leven is klein.

 

info@orthopediebijdieren.nl

Gezelschapsdierenkliniek Oldenzaal - de Thij
Kruijskamp 28
7576 ER Oldenzaal
0541 533 220